23.3.2021
בשנת 1979 הזמינה "עמותת ידידי בצלאל" בניו-יורק את "הגדת בצלאל – הגדה של פסח" מהאמן מתי גרינברג, הודות לתרומתם של הנדיבים: Joy Ungerleider-Mayerson, Romie Shapiro Richard Scheuer.
החל החיפוש אחר השפה הוויזואלית. בשנת 1979 הקים פרופסור בצלאל נרקיס את "המרכז לאמנות יהודית" באוניברסיטה העברית בירושלים. הוא קישר את מתי G. ל""British Museum בלונדון. כך התאפשר למתי לבלות יום שלם עם "The Golden Haggadah". ההגדה עתיקה ונדירה, שמורה בתוך ארון זכוכית עבה, ואפשר רק לצפות בה, אך לא לעלעל בין דפיה.
"זו הייתה חוויה יוצאת דופן, נזכר מתי G.. הוּבלתי לחדר פרטי וקיבלתי כפפות כותנה לבנות, הספרנית נכנסה, מגלגלת לפניה עגלה ועליה הספר העתיק, ומסרה לי אותה בזהירות יתרה. צמרמורת אחזה בי, חרדת קודש. זכיתי להעביר את היום בחברת ההגדה המדהימה הזו, שנוצרה בסביבות 1320 בקטלוניה, ספרד. רעדתי למראה יופיו של הספר העתיק. הבנתי שאני לא יכול להתחרות בהגדה המפוארת הזו. באותו יום הבנתי שאני צריך לשנות כיוון, לנטוש את הרישומים הצבעוניים שהכנתי ולמצוא שפה חמורה יותר ליצירת הגדת בצלאל.
"הגדת בצלאל" יצאה לאור בשנת 1984 במהדורה מוגבלת של 150 עותקים, והיא ההגדה מכילה 75 עמודים של חיתוכי עץ מקוריים, חתומים וממוספרים על ידי האמן, ומאגדת 49 חיתוכי עץ צבעוניים, ו – 26 חיתוכי עץ בצבע שחור. הטקסט נדפס באות "קורן" אשר מוצאה מאות חתוכה בעץ מהמאה התשע עשרה, מדפוס "סנצ'ינו" באיטליה. ההדפסה נעשתה בידי האמן על גבי נייר "Summerset" נטול חומצה, באמצעות מכבש דפוס אלביון 1860.
ההגדה הוצגה בתערוכה נודדת ברחבי ארצות הברית, יחד עם "הגדה של פסח" של מארק שאגאל ו"הגדה של פסח" של בן-שאן. המהדורה אזלה מהשוק למעט מכירות פומביות. עותקים מההגדה נמצאים באוספים של מוזיאונים, ספריות ואספנים פרטיים.
http://www.matygrunberg.com/the-sister-of-the-bezalel-haggadah.html
4 תגובות
השארת תגובה
נעים להזכר, עבודה יפה של מתי. שאגאל ובן שאן מתים מקנאה!
וואללה איזה פרגון, דני , תודה. מתי מזכיר שאת הסקיצות עשה בביתה של אמך, בירושלים, אצלה התארח בזמן שיצר את ההגדה.
חג שמח מאד!!!
היי נעמי ומתי,
אני אוהבת את סגנון השחור-לבן של האגדה של מתי. מקסים!
חד שמח ובריאות
חנה
איזה סיפור מרגש – ממש היסטוריה.
מאחלים חג שמח ולהתראות. פנינה ורפי